Seattle Sesi Nedir

Seattle Sesi Nedir sorusunun cevabı aslında “Grunge” türü için başka bir deyiş olsa da burada bu sesi oluşturan enstürmanların ayarlarını konuşmak daha doğru olacaktır. Grunge türünde karmaşık bir enstrüman yapısı ve trafiği yoktur ve genelde üç veya dört enstrümandan oluşur. Bunlar elektro gitar, bas gitar ve bateridir. Ek olarak bir “Lead Gitar/Solo Gitar” konulduğunu da görebiliriz.

Nirvana’nın School parçası “Seattle Sesi Nedir?” sorusuna çok güzel bir yanıt olacak.

Seattle Sesi Enstrumanların Ayarları

Kurt Cobain'in gitar çalarken çekilmiş bir fotoğrafı.

“Seattle Sesi Nedir?” sorusunun ilk cevabı Elektro Gitardan geçer. Elektro Gitarda Grunge tonunun omurgasını oluşturan distortion tonudur. Tabii ki distortion pedalı, bu tonu oluşturur. Grunge’da en çok kullanılan pedalların başında gelenlerden Boss DS-2 bu kategoride en başı çeker. Bunun yanında Ibanez Tube Screamer, Pro Co RAT, Electro-Harmonix Big Muff Pi gibi pedalları da es geçmemek lazım. Grunge gitaristleri tercih olarak Fender Startocaster, Fender Mustang ve Gibson Les Paul gibi gitarları kullanır.

Aynı kurallar Bas Gitar için de geçerlidir. Özellikle daha baskın ve sert bir ton oluşturmak için EQ yani “Dengeleme” ayarı düşüktür. Çoğu zaman bascılar da gitarlarını normalden daha düşük bir tona akort eder.

Krist Novoselic'in bas çalarken çekilmiş bir fotoğrafı. Arkada Kurt Cobain de görülüyor.
Dave Grohl'un Nirvana zamanlarında bateri çalarken çekilmiş bir fotoğrafı.

Yine türün isminin Baterinin zillerine de yansıdığını görürüz. Çünkü ziller, daha koyu tonlara sahip olması için eskitilir, kirletilir ve paslandırılır. Gitarlardaki gibi akort normalden daha aşağıya çekilir ve davullarda, sözlerdeki öfkenin fiziksel yansıması oluşturulur.

Seattle Sesi Olan Gruplar

Seattle Sesi olan gruplar denilince akla gelen ilk 5 grup sırasıyla Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains ve Stone Temple Pilots oluyor. Öte Yandan Stone Temple Pilots, California’da kurulmuş olmasına rağmen Seattle Sesi olan grupların arasında öncü gruplardan biridir.

Diğer Seattle Sesi olan grupların bazıları ise ya bu grupların doğuşunda önemli bir rol oynamış ya da bu grupların bazılarının dağılmasından sonra oluşmuştur. Buna en önemli örnek olarak Mother Love Bone grubunu söyleyebiliriz. Mother Love Bone Seattle Sesi’nin temellerini atmış gruplardandır. Ayrıca Pearl Jam‘in oluşmasına da önayak olmuştur. Bir diğeri ise Nirvana’nın efsanevi davulcusu Dave Grohl’un oluşturduğu Foo Fighters’dır.

Seattle Sesi Olan Diğer Gruplar:

  • Mudhoney
  • Green River
  • Temple Of The Dog
  • Tad
  • Melvins
  • Candlebox
  • Silverchair
  • Mother Love Bone

Tabi sadece bunlarla bitmiyor. Seattle’daki Grunge hareketi birçok yeni grubun oluşmasına ve Grunge kültürüne katkıda bulunmasına olanak sağlamıştır.